Blog

Splittet udstilling

Kære alle sammen
Her kommer en følsom blog om noget, jeg ikke havde turdet håbe på så hurtigt i min karriere som selvstændig fotograf. Nemlig at noget af mit arbejde kan opleves på en udstilling som begynder den 27. marts hos “Underværket” i Randers. Det er en drøm for mig at få mine billeder udstillet, og ikke bare nogle få billeder men hele 24 motiver som jeg selv står bag. Dog kommer det også med en vis splittelse omkring det her projekt, fordi på den ene side glæder jeg mig rigtig meget over de forhåbentlig mange mennesker, som får muligheden for at opleve mit arbejde, og på den måde få kendskab til Mit Perspektiv. Her kan de offentligt se arbejdet og skal ikke selv “jagte” det via de sociale medier.

På den anden side er jeg VILDT nervøs og sårbar, fordi som den introverte og sky type jeg er, bryder jeg mig ikke om mange mennesker eller opmærksomhed generelt. Så at mit arbejde pludselig skal hænge til skue nogle steder, hvor jeg ikke kan “beskytte” det, er virkelig grænseoverskride for mig. Derfor tager projektet hårdt på mig i øjeblikket. Er stadigvæk meget i tvivl hvorfor jeg overhovedet sagde ja til at deltage. Fordi hvad tænker folk egentlig og kan de frivillige som er blevet portrætteret overhovedet genkende sig selv? 
Det hele begyndte med et møde i efteråret, hvor jeg blev spurgt om jeg ville skyde en række portætter af nogle skønne frivillige mennesker fra hver deres forening eller projekt som er samlet hos Frivilligværket Randers. Havde små 15 minutter med hver af de 24 skønne mennsker, som stillede op. Det er blevet til nogle portrætter, hvor jeg virkelig gjorde mig umage for at vise deres personlighed frem. Med fokus på nærhed og tryghed.

Selvom jeg havde kort tid, så oplevede jeg det bestemt ikke som samlebåndsarbejde. Tog lidt af den korte tid vi havde ud, for at spørge hvor vedkommende kom fra og hvilken type frivillig arbejde han/hun lavede.
Håber at se så mange af jer til udstillingen start den 27. marts.
Også selvom en trolden indeni forsøger at “råbe” bliv væk 🙂  
Ja, at være introvert selvstændig er altså ikke altid lige nemt.

 

                                                                        

 

Nyt kontor

Her er historien om hvordan nogle få hundrede meter kan ændre en hel hverdag !

Siden 1. november har Mit Perspektiv haft kontor i H60 bygning i Randers.

En lille kilometer fra mit første kontor ude i byen, hvor  jeg dengang tog et stort skridt fra at arbejde hjemmefra til pludselig at sidde på kontor, og hilse på andre mennesker hver dag.

Før kunne jeg nemt gå en hel dag, og kun sige noget til fruen derhjemme.

Men nu er virksomheden vokset lidt og derfor var det naturligt for mig at flytte til nye og større rammer. For på den måde at lære nye mennesker at kende og slå rødder i et nyt kreativt miljø, via den inspiration som bare det, at parkere bilen et nyt sted giver sådan en nørd som mig.

Hverdagen i H60 er stadigvæk så ny at jeg heldigvis ikke helt kan finde rundt, hvilket gør mine øjne særligt opmærksom på at kigge, fremfor at se.
På den måde opfanges rigtig mange detaljer og det er nemmere at se de nye muligheder som ligger lige foran næsen på mig. Hvilket allerede  har givet mig adgang til nogle locations jeg aldrig havde hørt om for bare for uger siden.

Mit nye kontor er ca. dobbelt så stort som det gamle, hvilket giver mig endnu mere plads til at få den særlig ide, som gør Mit Perspektivs billeder til noget særligt.

Så du som kunder oplever, hvorfor det gør en forskel at bruge Mit Perspektiv næste gang.

Har fået min helt egen indgang, eller indrømmet deler den med andre virksomheder, men i mit hoved er det lidt sejt og kunne sige “Går ind via indgang C, så ses vi om lidt”

Fremfor at skulle sige “ Vi mødes bare på parkerings pladsen”, så viser jeg vej.

De bløde gulvtæpper skaber en særlig hygge, hvor mine kreativ ideer føler sig trygge og dermed tør komme ud af mit hoved. Det betyder også jeg har valgt at tage de åbningstider væk, der var før, så passer det bedst for dig at mødes en søndag fx, finder vi naturligvis også en løsning.

Det at være kreativ at hårdt arbejde, naturligvis ikke som dem, som løfter tunge ting hver dag. Lad mig prøve at forklare, mit hoved kan ikke slippe, de få brikker, før de blive til en samlet ide, heller ikke selvom de udefra set overhovedet ikke passer sammen, men jeg ved de kommer til det. Der mangler bare lige den anderledes tankegang, som får det hele til at hænge sammen.
Den energi jeg bruger på at tænke kreativt, gør jeg nogle dage glemmer , hvad det er for en type mad, jeg spiser til frokost, eller fx det her som sker næsten dagligt, jeg kan ikke finde bilen på p- pladsen, fordi mit hoved er et andet sted.

Så glæder mig meget til at tage imod DIG, i de nye omgivelse.

Og bare rolig mit rensdyr er også flyttet med.

Har fået nye øjne!

For noget tid siden opdagede jeg noget helt særligt, som virkelig kom bag på mig. Nemlig at jeg har fået nye øjne! I en alder af 34 år vil de fleste nok synes, det er lidt sent, at jeg først åbner mine øjne op nu, hvilket naturligvis er helt rigtigt analyseret.

Jeg oplever i hverdagen at se alting via de nye øjne, som heldigvis både kan se farver og sort/hvid. “Hvor kommer de så fra?” Sidder du nok og tænker. Jo mere jeg mærker efter, kan jeg faktisk sætte helt præcis dato på, nemlig den 1. august 2016.

Den dag jeg åbnede Mit Perspektiv og dermed blev selvstændig og egentlig også virksomheds ejer. En titel jeg dog stort set aldrig bruger.

Begyndte langsomt at kunne se, hvorfor en vare skulle koster det, den gør. Tager mig selv i nogle gange at tælle de mange led som skal have deres del af lagkagen inden vi som forbruger kan trække en ny hættetrøje over hovedet eller tænde den nyeste smartphone.

Hvis jeg skulle sætte navn på mine nye øjne hedder de “producenten/virksomheden bag!” Sådan tænker jeg faktisk hver dag, uanset om det er bevidst eller ej.

Fordi jeg vil leve af min virksomhed og bliver derfor nødt til hver gang, jeg får en forespørgsel på en opgave, at tænke på hvor mange, jeg skal dele den føromtalte lagkage med.

At tænke og arbejde som kreativ type koster mange kræfter hver dag, fordi den gode ide, sjældent bare kommer ud af det blå. Der er mange timers tanker og analyser bag hver ide, som fører til nye billeder. Hører ofte den her med at jeg burde da være kreativ på kommando, og i et særligt tidsrum hver dag. Men sådan kender jeg ingen kreative mennesker, som er. For kan jo heldigvis ikke altid styre hvilke tanker der flyver rundt i hovedet, derfor kan jeg også pludselig få en ide midt i køen i Netto. Så må jeg forlade køen og gå ned i butikken og skrive min ide ned, da jeg ikke stoler på, jeg kan huske den, når jeg kommer ud.

Derfor vil dem som er tæt på min hverdag også nogle gange opleve, jeg kan tage tidligt hjem fra kontoret, fordi jeg mangler den kreative gnist. Så hjælper det ikke noget bare at vente på den kommer. Så hellere tage hjem. Selvom jeg er selvstændig skal min hverdag være andet end at arbejde.

Får jeg fornemmelsen af at den kreative energi løber, så forsvinder min tidsfornemmelse også. Fordi tænk nu hvis kilden løber tør. Så jeg henter vand (læs energi) fra den så mange gang, jeg kan også selvom jeg til sidst pga. træthed egentlig ikke kan løfte spanden mere og taber halvdelen af indholdet.

Kære dig som er kommet hertil og har opdaget jeg faktisk ikke ville sælge dig noget som helst, blot lukke dig lidt mere ind i min verden.

Håber bare du næste gang du skal bruge en fotograf tænker, “ej ham Jeppe lyder egentlig som et brugbart bud” 🙂

Det første år som selvstændig – Mit Perspektivs 1 års fødselsdag

Den 1. august er en helt særlig dag. Det er nemlig Mit Perspektivs 1 års fødselsdag. En dag jeg er temmelig stolt over ! Havde ærlig talt ikke forestillet mig den komme, da de første virksomheds tanker kom i første halvår af 2016 på mine gå ture ude ved Moesgaard strand.

Fordi det at være selvstændig ligger et stykke fra den vej, jeg er uddannet inden for, hvor jeg mødte om formiddagen og gik hjem når butikken lukkede, og havde fri indtil næste vagt.

Og det var min chef der gjorde alle de store tanker omkring udvikling, budget osv.

Nu er jeg selv blevet chef og det vigtigste nemlig at være min EGEN. Så jeg bestemmer, hvordan  hverdagen ser ud, hvilket har ændret min hverdag på en måde, jeg ikke havde forestillet mig, skal jeg være ærlig at indrømme. Fordi hvornår holder en selvstændig egentlig fri, sådan rigtigt hvor hovedet blivet koblet helt fra og fokus er på familen, fremfor næste ide eller status på de sociale medier.

Det har været et år hvor det at arbejde har fået en HELT ny betydning. Det første halvår havde jeg kontor hjemme i lejligheden, hvilket var en svær balance. Læs evt. min blog omkring det her www.mitperspektiv.dk/2017/04/29/spiller-du-ogsaa-playstation-i-arbejdstiden/. Hvor jeg både var hjemme og på arbejde på én gang. Siden marts har jeg haft kontor ude i WorkInn i Randers, hvilket har givet mit arbejde mere system og et sted at tage hjem fra når dagen er slut. Dog bliver dagene ofte lange, heldigvis fordi den ene ide tager den anden.

Nyder at have mit eget kontor som base, hvor jeg arbejder udfra, når jeg ikke er ude på opgaverne som der efterhånden bliver flere og flere af. Men der er muligheder for flere, så tøv endelig ikke med at byde ind!

Det er mange fordomme om at os selvstændig arbejder hele døgnet og jo indrømmet jeg har dage, hvor jeg stort set ikke laver andet, men har bestemt også halve og hele dage, hvor jeg ikke har lavet noget arbejdsrelateret (eller prøver på at holde fri). Fordi den gode ide er ikke noget, som jeg kan trylle frem, det kræver hårdt arbejde og nogle gange slår ideen ned, imens jeg kører på motorvejen eller står i kø i Netto. Og så bliver min Iphone til min ide bank, som indeholder mange ting jeg glæder mig til at vise jer !

Nu hvor vi kender hinanden lidt mere i det her forum, må jeg indrømme noget overfor jer: Havde aldrig troede, jeg skulle have min egen virksomhed og have svært ved at lægge arbejdet fra mig eller glemme min omverden og droppe aftaler, fordi jeg hellere ville arbejde.

Sidder ikke 10 timer på kontor hverdag , men har da ofte lige en ide i hovedet jeg, arbejder videre med imens jeg burde slapper af og mentalt være et andet sted.

Men jeg nyder det  at ingen styrer hvad jeg skal og er taknemmelig for jeg også sender en faktura ud engang imellem. Selvom det ikke er pengene alene som driver værker, men meget mere lysten til at lære noget og give folk nogle anderledes billeder.

Det er være selvstændig har ændret min måde at tænke på i flere sammenhænge, fx har jeg fået en større forståelse for hvorfor en håndværker koster 500 kr i timen. Jo, bl.a. fordi skat tager halvdelen af pengene, og resten skal dække en masse udgifter.

Til sidste skal lyde en KÆMPE TAK til alle jer som bakker op.

Det giver mig lyst til at kæmpe videre, fordi det er bestemt også hårdt at være ny på markedet uden et kendt brand.

Så hver like eller kommentar betyder noget.

Selvom det kan være træls at blive opfordret til det, hjælper det virkelig mig og min virksomhed meget.

I er altid velkommen på kontoret.

Hvorfor vælge en rigtig fotograf ?

Det spørgsmål forstår jeg godt du og andre sidder med, fordi idag kan alle jo tage billeder med deres smartphone? Indrømmet jeg bruger den også til at indfange ide billeder og locations.

Idag er vores mediebillede fyldt med billeder og tekst på flere sprog i et hurtigere tempo end før.

Både på arbejdet og hjemme i sofaen.

Men hvilke husker vi egentlig? For mit vedkommende dem som gør et indtryk.

Og det er kodeordet for at vælge mig til dit næste projekt.

Mine billeder efterlader indtryk hos dem som ser dem. Uanset om det er på de sociale medier eller i et katalog over dine varer til dine kunder. På de sociale medier kan du få flere likes ved at skabe mere opmærksomhed med gode billeder. Noget som betyder alt i dag, uanset om vi vil det eller ej.

Kan ikke love dig et præcist antal gode billeder, men vil love at jeg gør mig umage og gør en indsats, så du bliver præsenteret præcis som du gerne vil, med dine bedste sider i fokus.

Gør meget ud af, at du føler dig tryg ved mit kamera og tør give det ekstra, som gør dine billeder bliver unikke.

Kan ikke planlægge, hvordan en portrætsession bliver, da jeg lader mig inspirere af dig og din fremtoning og den baggrund, jeg kan læse mig til fx på din hjemmeside.

Og jo det koster en smule, men dem får du nemt igen, når du eller dit projekt bliver præsenteret på den rigtige måde.

Det rigtige billede kan gøre det indtryk, der bevirker nogen vil ansætte dig eller købe lige præcis dit produkt.

Det hele begynder med et møde, hvor vi finder en fælles kemi og jeg hører om dine ønsker til de færdige billeder.

Så du er klar til at opleve forskellen ved et rigtigt billede?

Du kan ikke spørge dumt, så spørg løs .

Kom endelig forbi eller kontakt mig.

En ny hverdag

Den efterhånden temmelig slidte sætning “ingen dage er ens” , er bestemt aktuelt for mig som selvstændig. Udover de daglige mails så er det aldrig det samme der sker, som jeg havde forestillet mig i hovedet på vej i bilen mod kontoret .

Eller på vej ud af huset til et møde eller en kunde.

Selvom jeg bruger To Do-lister i ugens løb og synes selv jeg har et rimeligt ordenligt skrivebord, sker det at mine kreative evner/tanker tager over og bare lader hovedet løber derudaf. Så forsvinder min tidsfornemmelse, mens jeg er inde i den zone.

Så kan mad og andet vente, når den ene ideer efter den anden blive klar i hovedet.

Det er vigtigt at få ideen skrevet ned eller afprøvet og her kommer mit rensdyr ind i billedet. Han blive prøveskudt flere gange på en uge, hvor jeg lige skal afprøve en ny ide.

Fordi ser han mærkelig ud i hans størrelse, vil andre også ser mærkelige ud og så skal min ide tænkes om, eller ændres.

Fordi det sker dageligt at jeg desværre glemmer en ide eller blive forstyrret af banke lyde på min dør eller min telefon.

Så bliver jeg revet ud af min zone og bagefter kan jeg sjældent huske de små stumper, som tilsammen bliver til en ide.

Det kan naturligt nok frustrere mig en del, når jeg endnu engang kan høre mig selv sige “ Hvor blive den gode ide af, når jeg skal bruge den ALTSÅ!”

Jeg nyder min hverdag med de mange muligheder det også giver at være sin egen chef.

Håber du fik et lille indblik i hvordan hverdagen i Mit Perspektiv er, selvom ingen dage er ens!

Hvor meget er din tid egentlig værd?

I dag har mange rigtigt travlt, fordi vi gerne vil udnytte mange muligheder på en gang.

Den fornemmelse kender jeg bestemt godt i perioder som selvstændig. Hvilket får mig til at tænke på, om vi værdsætter tiden nok. Selvom jeg måske fakturerer 800-1000 kr i timen, kommer tiden jo ikke tilbage.

Derfor siger jeg også nej nogle gange -selvom indrømmet penge kan friste.

Da mit liv handler om andet end at arbejde, når det er sagt, vil jeg sige, jeg virkelig nyder min hverdag. Med den frihedsgrad. der også ligger i at have egen virksomhed.

Så prøv at huske i hverdagen hvor meget jeres tid egentlig er værd!

Lad mig høre hvis du har nogle gode råd til at styre tiden bedre.

Spiller du også PlayStation i arbejdstiden?

Som selvstændig fotograf havde jeg de første mange måneder kontor hjemme i lejligheden, hvilket betød, at jeg både var hjemme og på arbejde samtidig. Så hver gang jeg forlod skrivebordet og fx hentede mere vand eller Redbull, gik jeg på en klippekant mellem jobbets opgaver og den fristende frihed, som lå i resten af lejligheden. Nu tænker du nok, om jeg nogle gange faldt i, og svaret er entydigt JA!

At tage billeder handler om meget andet end bare at trykke på knappen; den rigtige ide er grundlaget for det rigtige billede, og den ide tager altså tid at få.

Det at være kreativ og kunne få den anderledes ide tager tid og kan desværre ikke sættes på skema, a la “Nu tænker du kreativt mellem kl. 08 til 12, og så er det klar til brug dagen efter.“

Der skal ofte inputs til udefra, og der spiller min PlayStation altså en rolle. Nogle af mine bedste ideer er kommet der, hvor jeg har siddet og spillet med min notesblok på bordet ved siden af, og så pludseligt, når bolden er på vej i mål, eller jeg har skudt fjenderne i skydespillet, stopper jeg op og skriver mine tanker ned.

Det sker også midt i maden, at jeg kommer i tanke om noget, og så får jeg altså kold mad den aften.

For jeg har svært ved at stoppe, når ideen først er dukket op; når de små brikker i mit hoved hænger sammen på en ny måde.

Når flere tanker og bud på nye opgaver hober sig op på blokken, tager jeg ud et sted med ro og skriver det hele ind i en større sammenhæng.

Jeg nyder min måde at arbejde på, selvom der er mange fælder hver dag, og nogle gange er det okay at falde

Den allerførste kunde!

Hej alle sammen.

Teksten herunder handler om min første rigtige kunde, som fotograf.

Jeg skulle tage billeder ude hos et catering firma, hvor jeg fik adgang til køkkenet og kunne se og opleve det hele. Lige fra frysehuset til hvordan man former 150 bøffer til en burger dagen efter.

Virksomheden lå ca 80 km fra min egen adresse, så havde en times kørsel til kunden. Vil lige indskyde jeg er stort B-menneske, så havde stillet to alarmer på min iPhone så jeg var sikker på at komme op. Var godt nok ikke særlig vågen, da den første alarm gik igang klokken 04.30. Alt for tidligt for mig og vel egentlig heller ikke tanken bag at være selvstændig, at skulle op før en hvis herre får sko på!

Men op kom jeg da og afsted i en kold bil. Takket være min gps fandt jeg virksomheden. På vej i bilen takkede jeg mig selv, for at have tjekket udstyret på forhånd. Hvilket jeg ALTID gør. Det første skud er altid noget tilfældigt, bare for at tjekke om det hele virker. Træls at komme afsted og mangle sit SD kort eller batteri. Fordi kameraet kan nemlig godt tage billeder uden et SD kort i, den gemmer dem bare ikke…

Kom ind og blev taget godt i mod. Pakkede ud og prøvede at finde vej i det store køkken, hvor medarbejderne var godt igang med at forberede frokost til de lokale virksomheder. Prøvede så vidt muligt ikke at gå i vejen hele tiden 🙂 Omvendt skulle jeg også helt tæt på, for at fange de rigtige billeder. Jeg skød løs og spurgte på samme tid, for at lære nyt. Da jeg indrømmet ikke lige kunne genkende alle typer madvarer og hvilken frugt type det nu lige var. Imens kørte mit hoved på højtryk med de vinkler og ideer, jeg gerne ville have med hjem. Skiftede løbende mellem at skyde i farver og sort/hvid, da det giver to forskellige stemninger med hvert sit udtryk.

Efter nogle skud forlod jeg køkkenet og fandt min Mac frem for at tjekke de første skud og for at se hvilken retning mine billeder var på vej i. Bruger kun ca. 2 ud af 10 skud, så retningen skal være den rigtige fra starten af. Ellers må jeg prøve noget nyt. Imens SD-kortet overførte billeder, kørte tankerne rundt i mit hoved: “Hey, du er faktisk ude på en rigtig opgave, du får penge for det her” En følelse af stolthed og træthed, kørte rundt i kroppen.

De næste par timer gled jeg stille og roligt rundt i virksomheden og skød løs.
Opgaven sluttede midt på formiddagen, hvor jeg gik tilbage til bilen og prøvede at slappe af. Nu tænker I nok at opgaven var slut, men ingenlunde. Der ventede et par timers arbejde med at vælge de rigtige motiver ud. Bruger ikke Photoshop da jeg ikke vil snyde billederne bedre, fordi jeg synes det er at narre folk. Jeg indfanger øjeblikket og der vil i sagens natur altid være nogen, som er bedre end andre.

Det var et lille indblik i min første rigtige opgave.

Var pavestolt, da jeg kunne sende den første faktura ud.